Spiritualitate Într-un Colț de Rai – Episodul II: Mânăstirea “Sfânta Ana”, Minunata Orșova!

0
1031

Ctitoria splendidei mânăstiri “Sfânta Ana”, ce tronează maiestos în vârful ‘Dealului Moșului’ deasupra întregului Golf al Cernei și al minunatei Orșova, acolo unde năvalnica Cerna îmbrățișează bătrâna Dunăre, are la bază o poveste pe cât de miraculoasă, pe atât de reală.

Manastirea Sfanta Ana Orsova Clisura Dunarii Caras Severin Fantasticul Banat-8
Photo ©FantasticulBanat.com

Mirificul lăcaș de cult, care a devenit un simbol al creștinismului Dunării superioare, a fost ctitorit de un ziarist – Pamfil Șeicaru, fost sub-locotenent al marelui general Ion Dragalina, ca o jertfă de mulțumire și recunoștință către Dumnezeu, pentru că prin voia și mila Sa l-a păzit și scăpat cu viață pe durata marelui război, și mai ales după ce el și bunul său prieten, Petre Găvănescu, au fost complet acoperiți de pământ în urma unei explozii de obuz în timpul luptelor crâncene care au avut loc chiar pe acea coamă de deal și în jurul Orșovei, în 1916.

Manastirea Sfanta Ana Orsova Clisura Dunarii Caras Severin Fantasticul Banat-4
Photo ©FantasticulBanat.com

Construcția de asemenea reprezintă un prinos de recunoștință adus tuturor camarazilor săi de front și “în memoria tuturor eroilor care au căzut pentru o Românie Mare” așa cum specifica chiar Pamfil în actul de donație al mânăstirii către Mitropolia Olteniei.

Manastirea Sfanta Ana Orsova Clisura Dunarii Caras Severin Fantasticul Banat-14
Photo ©FantasticulBanat.com

Mânăstirea a fost construită efectiv între 1936 și 1939, după un proiect al arhitectului bucureștean Ștefan Peterneli. Drumul de acces care a fost construit prin pădurea deasă ce acoperea dealul a fost numit ‘Drumul Eroilor’ și urca din centrul orasului vechi până sus la mânăstire, fiind străjuit de șapte troițe, fiecare inscripționată cu dedicații pentru regimentele care au participat la luptele de la Alion, Cerna și de eliberare a Orșovei.

Manastirea Sfanta Ana Orsova Clisura Dunarii Caras Severin Fantasticul Banat-14
Photo ©FantasticulBanat.com

Construcția este din lemn, în formă de ‘U’, în stilul rustic tradițional românesc, cu un amplu spațiu la intrare încadrat de cele două aripi ale clădirii care găzduiesc chiliile, având în centru biserica. In spatele acesteia se regăsește continuarea pridvorului care o inconjoara, oferind o priveliște de vis spre Golful Cernei.

Manastirea Sfanta Ana Orsova Clisura Dunarii Caras Severin Fantasticul Banat-13
Photo ©FantasticulBanat.com

Turla bisericii este hexagonală cu un pronaos de dimensiuni relativ reduse, interiorul său fiind singurul loc unde se mai păstrează pictura originială a bisericii. Mânăstirea a fost sfințită de abia în anul 1990 cu hramul de ‘Sfânta Ana’, după mama ctitorului.

Manastirea Sfanta Ana Orsova Clisura Dunarii Caras Severin Fantasticul Banat-2
Photo ©FantasticulBanat.com

Întreaga așezare monahala, conceputa ca o manastire pentru maici, te îmbie la meditație și la apropiere de Dumnezeu, fiind totodată un loc special care efectiv te inspiră. Panoramica de jur imprejur este superbă, iar drumul șerpuind prin pădure ducând de la malul Dunării până la locașul sfânt, de asemenea.

Manastirea Sfanta Ana Orsova Clisura Dunarii Caras Severin Fantasticul Banat-26
Photo ©FantasticulBanat.com

Peisajul este spectaculos în orice perioadă a anului iar traseul până la Mânăstirea ‘Sfânta Ana’ indiferent de anotimp și de ruta aleasă este de asemenea o experiență vizuală în sine, fie că vorbim de cel de-alungul fabuloasei Clisuri a Dunării, Moldova-Nouă – Orșova (DN57), cel care străbate Banatul Montan – Timișoara – Caransebeș – Orșova (E70), sau călătorind vest dinspre Dr. Turnu-Severin (E70). 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

LEAVE A REPLY