Mausoleul Csávossy – O Capodoperă Arhitecturală a Banatului Căzută în Dizgrație!

0
4744
Mausoleul Csavossy Bobda Judetul Timis Fantasticul Banat-1
Photo ©George Blaj

Bobda, un alt sat idilic al Banatului de șes localizat chiar lângă granița cu Serbia, nu departe de Jimbolia, scoate la iveală pe lângă peisajul molcom și liniștit caracteristic satelor bănățene de pustă, una dintre cele mai impunătoare landmark-uri arhitecturale ale Banatului, și anume Mausoleul familiei Csávossy!

Mausoleul Csavossy Bobda Judetul Timis Fantasticul Banat-2
Photo ©George Blaj

Construit în 1860 de către patriarhul familiei, magnatul Gyula Csávossy, încă din faza de proiectare edificiul a fost conceput ca o emblemă arhitecturală reprezentativă a prosperității și renumelui de mari latifundiari a acestei familii de nobili bănățeni.

Mausoleul Csavossy Bobda Judetul Timis Fantasticul Banat-3
Photo ©George Blaj

Mausoleul a continuat să constituie piesa centrală a domeniului de la Bobda până când, chiar înainte de destrămarea Imperiului Austro-Ungar, o serie de decese succesive care au decimat capii familiei, ororile Primului Război Mondial și traiul greu ce a urmat, au trimis moștenitorii familiei peste ocean tocmai în Canada.

Mausoleul Csavossy Bobda Judetul Timis Fantasticul Banat-5
Photo ©George Blaj

Încă din 1909 baronul Gyula Csávossy a lăsat prin testament, acest impozant edificiu Bisericii Romano-Catolice din Bobda, stare de fapt care continuă până în prezent.

Cu moștenitorii risipiți departe de casă și aflat sub patronajul unei comunități din care a mai rămas doar un reprezentant (care chiar în condițiile actuale se străduie să bată unicul clopot care a mai rămas funcțional dar cam asta este tot ce mai poate să facă bietul om), Mausoleul Csávossy este sortit procesului de degradare continuă, delapidare, desacrare a mormintelor care a început cu decenii în urmă, și eventual a prăbușirii complete!

Mausoleul Csavossy Bobda Judetul Timis Fantasticul Banat-10
Photo ©George Blaj

Conform unui articol ce a apărut în Adevărul în 2013 (http://adevarul.ro/locale/timisoara/mausoleumul-bobda-construit-1860-prabuseste-indeferenta-nepasare-1_5177a50b053c7dd83f40231e/index.html) câteva încercări de resuscitare și de atragere a atenției publice către această capodoperă arhitecturală bănățeană au existat atât din partea domnului Flavius Sebastian Ignea care a cercetat istoria mausoleului și a familiei Csávossy, dar și din partea Facultății de Arhitectură din Timișoara care a efectuat o serie de RLV-uri pentru a stabili costul unei eventuale acțiuni de reconstrucție.

Mausoleul Csavossy Bobda Judetul Timis Fantasticul Banat-24
Photo ©George Blaj

Cu toate acestea, trei ani mai târziu și după o altă încercare de a atrage atenția asupra situației a unui grup de fotografi entuziaști printr-o expoziție foto organizată în Timișoara la Bastion, totul a rămas în status-quo.

Prin acest articol și prin alte acțiuni care vor urma ne alăturăm și noi grupului celor care văd atâta valoare culturală și spirituală în creații ca acestea, și încearcă să tragă un semnal de alarmă, să inspire, să motiveze pentru a ne salva și promova acest patrimoniu incomensurabil de bogat al Banatului și al întregii țări!

Mausoleul Csavossy Bobda Judetul Timis Fantasticul Banat-17
Photo ©George Blaj

 

Google Map:

LEAVE A REPLY