Masivul Carstic de la Coronini – Un Obiectiv Turistic Major al Clisurii Dunării!

0
4340
Masivul Carstic de la Coronini Clisura Dunarii Caras Severin Fantasticul Banat
Photo ©FantasticulBanat.com

Cele mai spectaculoase sectoare ale Defileului Dunarii sunt cele unde fluviul traversează depozitele groase de calcar cum sunt cele de la Cazane.

Pe lângă acestea, în zona minunatului Coronini, putem de asemenea să întâlnim unele dintre cele mai impunătoare masive stâncoase ca parte a reliefului carstic caracteristic Clisurii Dunării.

Urmând șoseaua ce șerpuiește de-alungul malului Dunării, de la Coronini până la Liborajdea, asistăm pe o distanță de aproximativ 2 km la un peisaj de basm, format de aceste depozite masive de calcar erodate, măcinate, metamorfozate de acțiunea mecanică și chimică a apei de-alungul mileniilor sub forma unor stânci maiestoase ce par să răsară direct din apele fluviului.

Masivul stâncos de la Coronini este un element al arealului Munților Locvei și face parte din zona de sedimente ce se întinde de la Reșița pâna la Moldova Nouă, și mai apoi dincolo de Dunăre. Acesta conține atât forme carstice de adâncime (endocarstice) cât și de suprafață (exocarstice).

Ambele tipuri de relief sunt deosebit de spectaculoase formând pe întreaga zonă chei, văi abrupte, platouri dar și diferite peșteri de o atractivitate deosebită cum ar fi Gaura cu Muscă, a cărei amplă gură de intrare aflată la aproximativ 30 metri înălțime de la nivelul Dunării conferă o imagine dramatică și plină de mister.

În lungime de aproximativ 254m, Gaura cu Muscă este una dintre cele mai impunătoare și vizitate peșteri din Defileul Dunării chiar dacă marea parte a sa este inundată de un râu subteran. Este totodată una din piesele de rezistență a acestei splendide zone turistice din fantasticul Banat.

De asemenea în zonă mai pot fi indentificate încă câteva alte guri de intrare vizibile doar de pe Dunăre, care necesită însă echipament de cățărare pentru a fi accesate, fiind situate mult mai sus pe stâncă decât intrarea principală.

În ansamblu, întregul masiv constituie un obiectiv turistic remarcabil demn de vizitat în orice perioadă a anului, oferind totodată și o oportunitate unică de a admira flora și fauna locală formată dintr-o multitudine de specii de plante și animale, elementul emblematic fiind bineînțeles renumita viperă cu corn, care impune respect și luarea unor măsuri de precauție speciale când se vizitează această zonă, îndeosebi în perioada caldă!

Google Map:

LEAVE A REPLY