Lunca Timișului – Exotică, Luxuriantă, la doar Doi Pași de Timișoara!

0
2454
Lunca Timisului Good Morning Mosnita de la Urseni-1
Photo ©FantasticulBanat.com

Poate una dintre cele mai puțin promovate și cunoscute zone geografice din Timiș este deopotrivă una dintre cele mai exotice și minunate destinații turistice din fantasticul Banat, demne de vizitat în orice perioadă a anului, mai ales că se află la doar ‘doi pași’ de Timișoara.

Lunca Timisului Rasarit pe Malul Timisului la Urseni-1
Photo ©FantasticulBanat.com – Panoramică aeriană în Lunca Timișului, la Urseni!

Meandrele molcome ale Timișului din această zonă, formează între Urseni și Șag pe o distanță de aproximativ 12-13 km, un tărâm mistic și luxuriant, cu o suprafață de peste 30 de hectare, mustind de viață.

Peisajul este înțesat cu arbori și specii vegetale deosebite, cu o faună specifică bogată unde probabil putem găsi mai multe plaje pitorești decât în toată zona de vest a țării, cu excepția Clisurii Dunării, aproape fiecare meandră a râului formând o zonă sedimentară nisipoasă spectaculoasă!

Lunca Timisului Timisul Urseni Mosnita Noua Fantasticul Banat-1
Photo ©FantasticulBanat.com – O vulpe surprinsă pe Timișul înghețat la Urseni!

Mărginită de lizierele pădurilor Giroc și Lighed, Lunca Timișului oferă un spectacol vizual deosebit în orice anotimp, aceste păduri seculare asigurând totodată și adăpost umbros pe timpul verii pentru cei sătui de bălăceală de soare și de asemenea oportunități de plimbări reacreative sau tot felul de alte activități.

Padurea Lighed Padureni Sag Lunca Timisului Judetul Timis Fantasticul Banat-4
Photo ©FantasticulBanat.com – Pădurea Lighed, Pădureni

Unul din motivele pentru care această oază de relaxare este oarecum puțin vizitată, este în primul rând datorită unei lipsei unei promovări adecvate, dar și pentru că nu există un drum care să favorizeze accesul în zonă direct de pe una din magistralele rutiere din jurul Timișoarei, exceptând o intrare nemaracată din apropierea podului peste Timiș din Șag, direct de pe E70!

Padurea Lighed Padureni Sag Lunca Timisului Judetul Timis Fantasticul Banat-5
Photo ©FantasticulBanat.com – Pădurea Lighed, Pădureni – Lunca Timișului!

Alte drumuri de acces sunt Moșnița Nouă – Urseni și Timișoara – Giroc, de unde se poate ajunge pe malul nordic al Timișului, iar pe lângă punctul de acces de la Șag menționat mai sus, malul sudic poate fi accesat prin traversarea Pădurii Lighed din jurul comunei Pădureni.

Lunca Timisului Iarna Mosnita Noua Urseni Malul Timisului Judetul Timis Fantasticul Banat-10
Photo ©FantasticulBanat.com – Spre Lunca Timișului via Timișoara – Moșnița Nouă – Urseni!

Zona este în mare parte neamenajată și puțin frecventată de iubitorii de natură, cu excepția porțiunii din jurul podului din Șag și a plajei de la Urseni, dar pe de altă parte este renumită ca paradis al pescarilor amatori și profesioniști, care de altfel sunt buni cunoscători ai zonelor ‘de interes’!

Parcurgerea traseelor de-alungul Timișului recomandăm să se facă cu autovehicule, ATV sau motociclete de teren cu excepția perioadelor uscate când unele porțiuni ale luncii sunt accesibile chiar și autoturismelor.

Lunca Timisului Iarna Mosnita Noua Urseni Malul Timisului Judetul Timis Fantasticul Banat-5
Foto ©FantasticulBanat.com – Hibernală în Lunca Timișului, la Urseni!

Ca obiective turistice și locuri de vizitat, se pot menționa Mânăstirea Timișeni din Șag, Pădurile Lighed, Giroc și mica cascadă artificială creată la 2-3 kilometri în aval de plaja de la Urseni.

Lunca Timisului Manastirea Sag in Fantasticul Banat-40
Photo ©FantasticulBanat.com – Panoramică aeriană Mânăstirea Timișeni, Șag!

Singurul loc de cazare din Lunca Timișului este Pensiunea Popasul Căprioara aflată înaintea intrării în comuna Șag, dinspre Moravița, pe șoseaua E70, o locație atrăgătoare atât prin mărime, cât și prin locația sa pitorească, la liziera Pădurii Lighed.

………………………………………………………………………………………………………………

Google Maps:

LEAVE A REPLY