Biserica de Lemn ‘Sfântul Gheorghe’ din Lucareț – Un Minunat Lăcaș de Cult al Banatului de Pustă!

0
665
Lucaret Minuntatul Timis Fantasticul Banat (2 of 1)
Photo ©FantasticulBanat.com

La doar 10km de Recaș, regăsim Lucareț-ul (Lukarevac) aparținător de comuna Brestovăț, un sat liniștit colonizat de bănățeni sârbi care se refugiau din fața invaziei otomane, aduși aici în secolul al XV-lea de Matei Corvin și comitele de Timiș, Pavel Chinezu.

Lucaret Minuntatul Timis Fantasticul Banat (1 of 1)
Photo ©FantasticulBanat.com

Din păcate de-alungul timpului numărul sârbilor din loc s-a diminuat considerabil datorită unor factori multipli, în momentul de față în sat mai locuind doar câteva familii, însă ce a rămas din trecutul acestei minunate și înfloritoare comunități, este o idilică biserică ortodoxă din lemn, ridicată cel mai probabil între anii 1790-1792, care poartă hramul Sfântului Gheorghe.

Lucaret Minuntatul Timis Fantasticul Banat (4 of 1)
Photo ©FantasticulBanat.com

Așezată pe un mică culme din extrema nord-estică a satului, biserica construită din bârne de stejar, veghează parcă asupra liniștii satului. Atât pereții exteriori cât și interiori sunt tencuiți.

Lucaret Minuntatul Timis Fantasticul Banat (6 of 1)
Photo ©FantasticulBanat.com

Deasupra naosului se înalță clopotnița cu turnul său paralipipedic care se termină cu un acoperiș conic, rectangular, în patru ape, acoperit în prezent cu tablă zincată. Învelitoarea inițială era din șindrilă însă aceasta a fost înlocuită în jurul anului 1945 cu țiglă.

Lucaret Minuntatul Timis Fantasticul Banat (19 of 1)
Photo ©FantasticulBanat.com

Deși original pereții a fost pictați integral, picturile au fost acoperite ulterior prin zugrăvire cel mai probabil datorită faptului că în mare parte au fost deteriorate de trecerea vremii.

 

Lucaret Minuntatul Timis Fantasticul Banat (5 of 1)
Photo ©FantasticulBanat.com

Cu toate acestea interiorul bisericii prin aranjamentul și tipul elementelor de decor păstrează într-un mod surprinzător de autentic aerul tipic micilor așezări de cult sârbești. De asemenea prezența obiectelor sfinte vechi printre care se numără și o Evanghelie, te introduc fără îndoială în atmosfera de demult încărcată de spiritualitate a Banatului de Pustă.

Lucaret Minuntatul Timis Fantasticul Banat (16 of 1)
Photo ©FantasticulBanat.com

Biserica este activă, aici având loc slujbe duminica atât în limba română cât și limba sârbă și poate fi vizitată la cerere în timpul săptămânii.

Lucaret Minuntatul Timis Fantasticul Banat (14 of 1)
Photo ©FantasticulBanat.com

În prezent se fac eforturi pentru ridicarea unei mici case parohiale adiacente bisericii atât de necesare pentru posibila permanentizare a unui preot paroh în Lucareț. Așadar orice sprijin este mai mult decât binevenit.

Lucaret Minuntatul Timis Fantasticul Banat (17 of 1)
Photo ©FantasticulBanat.com

Traseul spre Lucareț este simplu pe E70Timișoara – Recaș -Topolovățul Mare și apoi pe DJ572 – Topolovățul Mare – Lucareț!

vizualizează album foto complet pe pagina noastră de facebook »

…………………………………………………………………………………………………………………………………………

LEAVE A REPLY