Banatul Montan – Ținutul Fermecat al Cascadelor de Cleștar!

0
4345
Cascada Beușnița - Cheile Nerei. Photo ©Ciprian Floare, Wild Caraș-Severin
Cascada Beușnița - Cheile Nerei. Photo ©Ciprian Floare, Wild Caraș-Severin

Cascada Bigar – Valea Bigărului!

Cascada Bigăr. Photo ©Ciprian Floare - Wild Caraș-Severin!
Cascada Bigăr. Photo ©Ciprian Floare – Wild Caraș-Severin!

Renumită, spectaculoasă, turistică. Cuvintele sunt de prisos. Declarată de Lonely Planet ca fiind cea mai frumoasă cascadă din lume, în spatele acestui titlu pompos se ascunde o creație a Domnului așezată de El într-un loc mirific, desprins parcă din blockbuster-ele holywoodiene de aventură.

Aflată pe Valea Minișului, adiacentă șoselei Oravița – Reșița, adică pe DN57B (Oravița-Bozovici), Cascada Bigăr stă ca mărturie vie a frumuseților neegalabile ale Banatului Montan. Un tărâm de vis pentru acei nesătui admiratori ai naturii, și totodată al făgăduinței că dincolo de acest hotar, alte minunății așteaptă să-și descopere grandoarea!

 

Cascada Cârșa (Minea sau Gura Golâmbului) – Valea Minișului!

Sora geamănă a marelui Bigăr, este Cascada Cârșa, care de asemenea inspiră la meditații despre tărâmuri fermecate. Poate chiar mai impozantă atunci când debitul îi este crescut, surprinzător, această extraordinară revărsare de ape este foarte puțin cunoscută, deși se află la doar câțiva kilometri de Cascada Bigăr.

Dintele calcaros este invadat de apele albite de lupta perpetuă cu muntele, generând o cădere spectaculoasă de peste 30 metri care așterne o perdea de lapte peste acesta, acoperind parcă intrarea într-o lume demult dispărută adoima celei descrise de celebrul Conan Doyle în nu mai puțin celebrul său roman, ‘O Lume Dispărută!’

 

Cascada Moceriş – Valea Mocerișului

Cascada Mocerișului. Photo ©Ciprian Floare, Wild Caraș-Severin!
Cascada Mocerișului. Photo ©Ciprian Floare, Wild Caraș-Severin!

O cascadă impresionantă, structurată pe verticală, înaltă de câțiva metri formată de pârâul Moceriș ce se scurge lin și hipnotizant peste un element stâncos acoperit aproape complet de un strat semnificativ de mușchi aidoma frățiorului de renume mondial – Cascada Bigăr.

Se poate ajunge la cascadă printr-un trekking de aproximativ 4 km sau chiar cu un autovehicul de teren printr-o vale mai mult decât pitorească, plecând din satul Moceriș aparținător de comuna Lăpușnicul Mare!

 

Cascada Beușnița – Cheile Nerei/Beușniței

Cascada Beușnița. Photo ©Ciprian Floare, Wild Caraș-Severin
Cascada Beușnița. Photo ©Ciprian Floare, Wild Caraș-Severin

Complexul de cascade ce formează Cascada Beușnița este de-a dreptul miraculos. Cascada principală, înaltă de peste 5m oferă o priveliște care pur și simplu îți taie răsuflarea atât prin debit cât și prin grandoarea cu care apele râului Bei se răsfiră de-alungul și printre versantul calcaros, ca niște plete dalbe ale unui zeu atotputernic al pădurilor seculare.

La acest miracol al naturii din minunatul Banat se poate ajunge prin satul Potoc (DN571 – de pe DN57 Moldova Nouă – Oravița), după un trekking ușor de aproximativ 90 de minute pe drum forestier!

 

Cascada La Văioaga – Cheile Nerei/Beușniței

În apropierea Cascadei Beușnița se află o altă nestemată a căderilor de apă făurite de Domnul în fantasticul Banat - și anume cascada La Văioaga! Discretă, ascunsă, revărsându-se într-un ochi de apă înconjurat de vegetație luxuriantă, nu foarte deasă dar nici foarte rară, suficient în a te îmbia la a te apropia mai mult, descoperindu-și frumusețea parcă doar pe măsură ce piciorul îndrăznește a păși. În acest colț de rai se poate ajunge din aceași așezare idilică numită Potoc pe un drum forestier spre Valea Beiului, urmând indicatoarele din sat.
Cascada La Văioaga. Photo ©Ciprian Floare, Wild Caraș-Severin

În apropierea Cascadei Beușnița se află o altă nestemată a căderilor de apă făurite de Domnul în fantasticul Banat – și anume cascada La Văioaga! Discretă, ascunsă, revărsându-se într-un ochi de apă înconjurat de vegetație luxuriantă, nu foarte deasă dar nici foarte rară, suficient pentru a te îmbia să te apropii mai mult, descoperindu-și frumusețea parcă doar pe măsură ce piciorul îndrăznește a păși.

În acest colț de rai se poate ajunge din aceași așezare idilică numită Potoc pe un drum forestier spre Valea Beiului, urmând indicatoarele din zonă.

 

Cascada Ochiul Beiului – Cheile Nerei/Beușniței

Cascada Ochiul Bei. Photo ©Ciprian Floare, Wild Caraș-Severin
Cascada Ochiul Bei. Photo ©Ciprian Floare, Wild Caraș-Severin

Urmând același traseu pe Valea Beiului, de la Văioaga spre Beușnița, ne putem odihni trupul și privirea admirând un alt simpozion al creativității divine – Ochiul Bei și căderea de apă din apropiere, un tandem al peisajelor desprinse parcă din cele mai fantastice basme despre tărâmuri fermecate de peste șapte zări și șapte mări.

Și totuși aceste minunății pentru ochi și suflet se află chiar aici lângă noi, in inima Banatului, la doar două ore distanță de Timișoara și chiar la mai puțin de Clisura Dunării.

 

Cascada Găuri – Gârliște – Cheile Gârliștei!

Cascada Gauri - Garliste. Photo ©Ciprian Floare, Wild Caraș-Severin
Cascada Gauri – Garliste. Photo ©Ciprian Floare, Wild Caraș-Severin

Sălbatică, exotică, provocatoare, mirifică. Superlativele nu se pot opri când dorim să descriem Cheile Gârliștei cu a lor giuvaer prețios care este revărsarea de apă care le-a împrumutat de asemenea și numele.

Gârliștea este o așezare tipică din a Banatului Montan. Liniștită, izolată, gata parcă să-și arate comorile ce o înconjoară doar celor ce arată respect și reverență față de natură și creație.

Astfel cu răbdare, putem descoperi una câte una din aceste comori ascunse, adevărate oaze de desfătare pentru ochii obosiți de monoton și liniște introspectivă pentru sufletul încărcar de iureș cotidian. Pentru a experimenta astfel de stări nu trebuie decât să ne abatem preț de câteva clipe din viață de pe șoseaua Reșița – Anina sau Reșița – Moldova Nouă și a ne permite să ne afundăm într-o lume de basm!

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………….

Google Maps:

LEAVE A REPLY